Cap sau pajură? Aceasta-i întrebarea pentru aerul de vacanță!

48 de zile până la vară! Asta e ce mi-am amintit butonând televizorul. De fiecare dată, zilele ploioase mă îndeamnă să lenevesc, așa că, un pic mai devreme, m-am decis să dechid televizorul neatins de câteva luni. Cred că a fost o inspirație de moment căci pe burtiera emisiunii ce rula pentru prima dată în fața ochilor mei, stătea scris: ”Vacanță vară 2019”. ”Perfect!” mi-am spus în minte, căci de mult visam să-mi organizez un sejur 2019 perfect.

În această emisiune, mai mulți reprezentanți oficiali își puneau în valoare țările prin argumente pertinente și foarte bine documentate. Eu am prins partea din emisiune în care reprezentantul Spaniei vorbea despre Tenerife, și cea în care reprezentantul Turciei ne introducea în lumea frumoasă a uneia dintre cele mai importante stațiuni de pe litoralul mediteranean, adică Antalya.

Despre Tenerife am tot auzit, dar trebuie să recunosc că nu-i știam atât de bine istoria. Se pare că insula este foarte veche, dar doar de vreo trei milioane de ani arată așa cum o cunoaștem noi astăzi.  În 1496, Tenerife a fost cucerită de spanioli, iar în 1520 a fost introdusă trestia de zahăr pentru care s-au adus pe insulă sclavi care să o prelucreze. Între 1936 și 1939, insula trece printr-un un Război Civil care a lăsat urme adânci, dar asta nu a oprit-o ca în 1980 să atragă o mulțime de turiști, astăzi fiind una dintre cele mai căutate destinații pentru a-ți petrece vacanța.

În ceea ce privește Antalya, se pare că Regele Attalus al II-lea este întemeietorul orașului în anul 150 Î.H pentru a găzdui o puternică flotă de război. Mai târziu, regiunea a fost cucerită de turci și s-a dezvoltat enorm, astăzi fiind un oraș care oferă nenumărate variante de a-ți petrece timpul.

Pasionat fiind de istorie, sigur m-aș simți bine în Antalya, însă ce îmi pot oferi aceste destinații? Conform reprezentanților sunt multe de văzut și de făcut atât în Tenerife, cât și în Antalya.

Ambele au plaje care nu sunt de neglijat. Pozele cu plajele din Tenerife sunt deja celebre, Costa Adeje are peisaje de surprins în fotografii, iar Playa de Las Americas este cea mai căutată de turiști. Antalya are Konyaalti, Lara sau Olympos, unde nisipul este fin, iar apa numai bună de bălăceală.

În ceea ce privește mâncarea, iarași mi-ar fi greu să aleg. ”Lahmadjun” este deja un preparat pe care îl comand la restaurantele cu specific turcesc din București, dar sunt sigur că cel de acolo nu se compară cu cel de aici, când vine vorba de gust. Cel mai bun kebab unde o fi? Aș spune că tot în Turcia. Să nu uităm de rahat și baclava!

Sursă foto: christiantour.ro/blog

În Spania mâncarea este excelentă, iar în Tenerife merită încercate fructele de mare și “arroz con verdures” (un amestec de orez cu ardei). Un desert care pare delicios, numit “bienmesabe” e iarăși o variantă pe care aș alege-o. Mierea, migdalele, gălbenușul și romul fac parte din acest desert, o combinație ce trebuie să fie cel puțin interesantă.

Punctul din discurs care m-a convins să aleg o destinație sau alta, a fost când s-au prezentat obiectivele turistice. Am făcut o listă cu cele care mi s-au părut cele mai interesante.

Tenerife

Parcul Național Teide este imens și oferă peisaje impresionante unde poți vedea diverse formațiuni vulcanice. 

Sursă foto: christiantour.ro

Tot în Tenerife poți găsi o mulțime de parcuri tematice. De exemplu Loro Parque te va încânta cu peste 350 de specii și subspecii de papagali, lei de mare, jaguari, maimuțe șamd. Tot aici există acvarii cu o multitudine de specii de pești și rechini.

Tunel in acvariul Loro Parque. Sursă foto: Christian Tour

Ar mai fi  câteva atracții de vizitat, pe listă trecând și Garachico, unul dintre cele mai pitorești orașe din Insulele Canare. O drumeție în Valea Masca este ideală peste cei care iubesc mișcarea, iar Siam Park este unul dintre cele mai populare parcuri acvatice.

Antalya

În Antalya mi-ar plăcea să mă plimb în orașul antic Phaselis pentru a explora ruinele vechiului oraș.

Ruinele orașului vechi Phaselis. Sursă foto: Christian Tour

Cascada Duden ar fi ideală pentru câteva poze care vor aduna sute de like-uri. 

Sursă foto: Christian Tour

Parcul Karaalioglu este ideal și pentru relaxare pe iarbă, dar și pentru plimbare. Aici se află un turn de 14m înălțime ce oferă o panoramă superbă a parcului.

Sunt multe de descoperit în aceste destinații și mă bucur că am deschis ca prin minune televizorul exact unde trebuia. De data aceasta, nu mai e o minune, ci certitudine, faptul că voi intra să vad ce oferte de vară găsesc. Nu de alta, dar o vacanță cu Christian Tour sună foarte bine!

Ah! Trebuia să vă scriu și care dintre cele două destinații m-a convins mai mult, nu-i așa? Păi cred că voi da cu banul din moment ce ambele destinații și ambii reprezentanți, m-au făcut să scriu despre aceste destinații cu atât de mult entuziasm. Când banul va fi în aer, îmi voi dori mai mult să pice capul sau.. pajura. Sper că așa mă voi lămuri!

Articol redactat pentru Spring SuperBlog 2019!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer