Tehnologie și tendințe pentru 2021

Dacă ți-aș fi spus la finele lui 2019 că va exista o pandemie care va devasta lumea și va accelera transformarea digitală a tuturor lucrilor, m-ai fi crezut? Poate că nu.

Acum, 2020 a devenit punctul de referință prin care putem prezice ceea ce ne va rezerva 2021 în materie de tech. Pe măsură ce continuăm să trăim într-o lume care încearcă să combată pandemia, inovatorii vor viza soluții tehnologice către viața noastră personală și profesională. Dar ne vom strădui, de asemenea, să atingem un nou normal și veți vedea tehnologia care ne ajută și acolo, de la noi practici de lucru hibride la măști de înaltă tehnologie. Posibil ca un astfel de trend să aducă o caracteristică nouă care va însoți fiecare produs sau serviciu nou: încă o taxă de abonament lunară. Sincer, nu m-aș bucura, însă eu sunt doar un observator și nu cel care decide viitorul.

Acum că am pășit într-un nou an, iată la ce ne putem aștepta!

iPhone fără porturi?

Au trecut mai bine de zece ani de la începutul revoluției smartphone-urilor, telefonul așa cum îl cunoaștem noi s-ar putea schimba din nou. Din 2007, odată cu lansarea primului iPhone, am pierdut tastura QWERTY (remember Blackberry?!), din ce în ce mai multe butoane, porturi (jack-ul audio fiind cel mai regretat) și multe altele în căutarea a ceva mai subțire și mai minimalist.

Cum ar trebui să arate smartphone-ul „perfect” este o întrebare la care încă nu s-a găsit un răspuns, dar este una la care producătorii încă lucrează. În acest moment, se pare că soluția poate fi un dreptunghi de sticlă cu ecran și nimic altceva, iar 2021 pare a fi anul în care poate apărea acest design flat.

În mod crucial, Apple pare a fi cel care va da tonul în noile tendințe, având o reputație de conservatorism dusă la extrem când vine vorba de design și nu numai. Apple a inițiat schimbări precum chestia aceea dubioasă numită “display notch”, deblocarea cu fața, mai multe camere în spate, eliminarea mufei pentru căști și a senzorilor de amprentă.

Aceasta este influența culturală a companiei, încât alegerile pe care le face tind să fie acceptate de publicul larg. Încărcarea wireless s-a apropiat mult de mainstream atunci când Apple a adoptat tehnologia în telefoanele sale, iar adevărata piață a căștilor fără fir a explodat atunci când jack-ul de căști a fost abandonat și AirPod-urile au fost vândute mai întâi ca o alternativă la opțiunile celor cu cablu.

Dacă evoluția naturală a designului telefonului se îndreaptă spre ceva „portless”, atunci este probabil ca doar Apple să fie cel care face primul pas în așa fel încât să devină mainstream. Ulterior sunt sigur că celelalte companii vor urma “rețeta”.

Portless iPhone
Portless iPhone 13: zvon sau realitate?

Desigur, în exemplele de mai sus, Apple a venit cu o abordare de tipul “rezolvă și justifică”. De aceea în cazul dispariției jack-ului audio, rezolvarea a însemnat apariția unui produs total nou (Airpods), iar justificarea a fost legată de spațiul ocupat de jack și cum noi tehnologii sau o baterie mai mare i-ar putea lua locul.

Rezolvarea în acest caz ar putea însemna includerea unui MagSafe în cutia viitorului iPhone. Dar despre asta vreau să mai povestim într-un articol viitor. 

Camere web mai bune pentru apelurile noastre video constante.

Samsung a anunțat deja că viitorul său smartphone Galaxy (Galaxy S21 ?!), așteptat la începutul anului 2021 (cel mai probabil 14 ianuarie), va îmbunătăți înregistrarea și apelurile video. Ne așteptăm ca producătorii de laptopuri să facă același lucru și, în cele din urmă, să renunțe la camerele lor web cu rezoluție scăzută. Suntem în 2021 până la urmă!

Gadgeturi inspirate din perioada de pandemie și distanțare socială

Versiunile portabile de igienizante UV pentru curățarea telefoanelor și gadgeturilor sunt pe cale să fie păstrate în mașină sau în buzunar. Sau ce ai spune de măștile de înaltă tehnologie. Așteptați-vă la o gamă de caracteristici încorporate: Bluetooth și microfoane (vezi Maskfone), un purificator de aer portabil cu ventilator (vezi LG PuriCare), o mască cu LED UV (vezi Masca UV). 

S-ar putea să ajungi chiar să porți un pulover de distanță socială. SimpliSafe, o companie de securitate la domiciliu, a realizat o versiune care sună de alarmă atunci când cineva vine la mai puțin de 2m de tine. Destinat ca un prototip distractiv, puloverul s-a epuizat imediat.

Tranziția laptopurilor la arhitectura ARM

Dintr-o dată, laptopurile capătă personalitate și nu mai sunt doar un gadget banal. Dependența noastră de laptop vine din utilizarea lui pentru muncă, la domiciliu și școală. Acest lucru a stimulat cererea pe care categoria nu o mai văzuse de ani de zile. Și e drept că sunt foarte mulți copii care folosesc tablete (mai ales când vine vorba de școală), însă nu poți face cu o tabletă ce poți face cu un calculator. Personal simt că nu poți lua în serios o tabletă pentru editare video, producție muzicală și alte task-uri ce necesită procesare uriașă. Pe de altă parte iPad-urile din ultimii ani, au ajuns la performanțe impresionante, uneori întrecând cele mai performante laptopuri de pe piață. Astfel că, Apple a lansat un MacBook Air și un MacBook Pro dotat cu propriile chip-uri M1 ale Apple, părăsind astfel “echipa” Intel. Rezultatul? Mașini de calcul care nu au fost niciodată atât de silențioase, care nu se încălzesc atât de tare și care au o durată impresionantă de viață cu o singură încărcare.

Trecerea de la cipuri bazate pe arhitectura x86 a Intel la cele bazate pe tehnologia ARM cu putere redusă, precum cele din telefoane sau tablete, pune întreaga industrie de calculatoare și laptopuri pe un nou curs. Lenovo, Acer și Microsoft au început să lanseze laptopuri Windows sau Chrome OS cu cipuri de la Qualcomm, ale căror procesoare alimentează cele mai populare telefoane Android. Acest lucru se va amplifica anul acesta, aproape fiecare producător major de PC-uri Windows lucrând cu Qualcomm pe laptopuri și unele modele urmând să fie dotate chiar și cu 5G. 

Apple, care intenționează să facă tranziția întregii sale linii de Mac către propriile procesoare până în 2022, se așteaptă, de asemenea, să lanseze un nou iMac, pe care mulți îl așteaptă. Personal, aștept să văd ce va face Apple pentru Mac Pro, sau cu alte cuvinte cât de important este segmentul “pro” pentru compania de la Cupertino. Și nu va fi o surpriză atunci când mai mulți giganți tehnologici, inclusiv Amazon și Microsoft, își vor îmbrățișa propriile cipuri personalizate în orice, de la laptopuri la servere până la dispozitive portabile.

Hollywood la tine în living room

Este foarte clar că televiziunea se mută pe internet, iar serviciile on-demand capătă tot mai multă popularitate și acceptare în rândul societății. Multe dintre filmele de top din acest an ajung în sufragerie în același timp cu lansarea din cinema. 

În aprilie, Universal Pictures a oferit „Trolls World Tour” spre închiriere online pe măsură ce cinematografele s-au închis. În mod neașteptat, a doborât recorduri digitale, acumulând 100 de milioane de dolari prin platforme precum Apple TV. Apoi, Disney a făcut un mare pariu pe „Mulan”, lansând filmul pe serviciul de streaming Disney + al companiei pentru încă 30 de dolari în plus. După lansarea de Crăciun a „Wonder Woman 1984” către toți abonații HBO Max (fără taxe suplimentare), WarnerMedia intenționează să lanseze întreaga sa listă 2021 pe platforma online.

Netflix este de ani bun veteran la acest capitol, iar acum Hollywood-ul “tradițional” prinde mai mult din necesitate decât din dorință. De asemenea, AMC a raportat că prezența a scăzut cu 85% an după an, iar Regal Cinemas, al doilea cel mai mare lanț de cinematografe din SUA, și-a închis toate locațiile la nivel național.

Regizorul filmului „Dune”, programat pentru debutul HBO Max în toamnă, a scris o opinie dură despre modul în care streaming-ul nu poate susține industria cinematografică. Cu toate acestea, companiile mamă, inclusiv Comcast, AT&T și Disney, par să nu fie de acord (it’s business, restul este mehh), găsindu-se în poziția de a deține monopolul ca principal canal de distribuție pentru conținutul lor – și a datelor valoroase ale spectatorilor care vin cu acesta. Credeați că Netflix este diferit de Facebook? Mă rog, aici intrăm în altă discuție!

Realitate virtuală, asistată sau .. augmentată?

Când va lansa Apple o pereche de ochelari inteligenți? Probabil nu în 2021. Și în timp ce Google a făcut un mare pas în această categorie în această vară prin achiziționarea North (un pionier în ochelarii de proiecție), a anulat a doua versiune a ochelarilor North, în timp ce își planifică viitorul. Asta după ce prima variantă de Google Glass a fost un mare fail. În schimb, Facebook a declarat că va lansa ochelari inteligenți în 2021 – și vor avea design Ray Bans.

Mark Zuckerberg, a declarat în septembrie că acești ochelari vor fi „următorul pas pe drumul către realitatea augmentată”. Nu vor prezenta obiecte virtuale care par să interacționeze cu lumea reală. Căștile AR precum HoloLens de la Microsoft ar putea oferi o experiență captivantă, dar sunt încă destul de scumpe.

Cumpărăturile online devin tot mai populare

Pandemia a adunat 10 ani de adoptare a comerțului electronic de consum într-un singur trimestru și a forțat fiecare companie care nu era Amazon – în special cele cu amprente mari de vânzare cu amănuntul – să se grăbească să ofere consumatorilor modalități noi și mai bune de a face cumpărături de acasă.

Walmart a lansat un program de membership asemănător Prime numit Walmart+ și a adăugat rapid funcții pentru a menține concurența. Spre exemplu, Walmart a eliminat recent minimele pentru comenzi și taxele de expediere pentru comenzile Walmart.com și oferă livrare gratuită pentru coșurile de cumpărături în valoare totală de 35$ sau mai mult. 

Acum, că transportul rapid și gratuit este miza de masă, iar comercianții cu amănuntul recunosc că nu vor mai întâlni aglomerația din magazine pe care se bazau în pre-pandemie, consumatorii primesc în cele din urmă o versiune online a unui vechi produs de bază: cumpărăturile comparative: dacă nu este întotdeauna cel mai scump mod de a face cumpărături, este cel puțin cel mai convenabil. La noi există deja servicii precum Bringo, Glovo sau variantele online ale marilor lanțuri de hypermarket din România. Interesant este că românul s-a obișnuit să folosească serviciile cu brio, fără să-l deranjeze extra taxa de 20RON pentru transport. În plus, perioada pandemiei a arătat că până și seniorii se pot adapta la noul mod de cumpărături 2.0, astfel că perioada de livrare a cumpărăturilor în acea perioadă fie se dublase, fie era indisponibilă.

Abonament pentru orice. Poate chiar și pentru aer?

Acesta este lucrul pe care nu-l îmbrățișez și cu siguranță l-aș schimba dacă aș avea puterea. De câțiva ani totul vine cu un fel de abonament atașat. Toate aplicațiile de streaming video, serviciul de livrare de produse sau bunuri (vezi eMag Genius), anumite aplicații software (vezi suita Adobe pentru segmentul foto), sau stocarea în cloud. La ce să ne așteptăm pe viitor? Aplicația ta de to-do list? Subcribition la mâncarea pentru câini? Mai multe lucruri pe care le-ați cumpărat odată ca plată unică vor fi oferite în schimb cu plată recurentă. Probabil vom vedea și noi tipuri de oferte axate pe servicii – în special legate de achizițiile tale de hardware. Dacă Fitness + al Apple (un nou abonament de antrenament digital care necesită un Apple Watch) are succes, Apple și alți producători de hardware vor atașa probabil mai multe servicii produselor lor.

Abonamentele pe care le plătiți deja vor continua să crească. Companiile susțin că trebuie să plătiți mai mult, astfel încât să poată adăuga mai mult conținut și caracteristici. În iunie, YouTube TV și-a ridicat la 15$. În octombrie, Netflix a ridicat cel mai popular plan de streaming de la 12,99$ la 13,99$. În noiembrie, Google și-a eliminat nivelul gratuit de stocare Google Photos. Și Disney a anunțat că, în martie, prețul lunar al Disney+ va merge de la 6,99$ la 7,99$. Pe scurt, viitorul nu sună chiar atât de… ieftin!

Munca de la distanță, dragostea mea!

În timp ce munca la distanță are multe avantaje, construirea încrederii între angajați sau socializarea nu se numără printre ele. În mediul online, nu te întâlnești cu forfota din stațiile de metrou, nu găsești dozatorul de apă și nici cafeneaua din apropiere pentru conversații informale. În schimb, companiile ai căror angajați au lucrat de la distanță cu mult înainte de pandemie aveau deja o soluție denumită “off-site retreat”.

Buffer, o companie complet îndepărtată, își reunește întreaga echipă, cel puțin o dată pe an. Zeci de alte companii ai căror angajați lucrează în mare parte sau în totalitate acasă fac același lucru, ceea ce a condus la o industrie care va planifica aceste retrageri pentru companii. 

Unul dintre motivele pentru care companiile au adoptat munca la distanță este că i-ar face pe angajați mai fericiți, dar altul este că economisește bani când vine vorba de spațiile de birouri. Întrebarea este: angajații vor avea același randament?  Vor fi la fel de productivi?

Așadar, așteptați-vă ca în 2021 să vedeți mulți dintre angajații care s-au mutat permanent la muncă “remote” sau cu program hibrid, muncind în timp ce sunt în tren spre munte, făcând yoga și căutând liniștea interioară în prezența șefilor lor – pentru mai puțini bani decât costul chiriei birourilor pe care le-au lăsat în urmă.

Vehiculele electrice, nu mai sunt un vis atât de îndepărtat

Deja tot mai mulți producători se focusează pe producția unor modele electrice de sine stătătoare, sau adaptarea unor modele deja celebre la variantă electrică. Cu siguranță va mai dura mult până la un scenariu plin cu mașini electrică, mai puțină poluare și implicit mai puțin zgomot. Totuși, la sfârșitul anului 2021 sau la începutul anului 2022, am putea vedea pe străzi Cybertruck-ul Tesla.

Trendul fără căști și încărcător continuă

După ce oamenii au început să facă glume și au luat la mișto Apple din pricina iPhone 12 vândut fără încărcător, Xiaomi și Samsung urmează exemplul. Producătorii de smartphone-uri își limitează costurile în timp ce încearcă să-și limiteze impactul asupra mediului; viitoarele Xiaomi Mi 11 și Samsung Galaxy S21 vor fi vândute fără încărcătoare. Ce e drept, există și strategie de vânzări aici. Nu cred că aceste companii au devenit ecologiste peste noapte, militând pentru salvarea planetei.

Revenind la subiect, primul producător de smartphone-uri care a urmat rețeta Apple este Xiaomi. Fondatorul Lei Jun a confirmat un zvon că următorul Mi 11 va fi vândut într-un pachet mai subțire și mai ușor, fără cablu de încărcare. Samsung a confirmat, de asemenea, că va urma trendul cu viitorul său Galaxy S21.

 

Xiaomi Mi 11 va veni în cutie fără încărcător

Clienții fideli ai unei mărci își pot refolosi vechiul încărcător cu cele mai recente telefoane, în timp ce utilizatorii noi vor putea cumpăra încărcătoarele ca orice alt accesoriu. Scopul este de a limita numărul de încărcătoare neutilizate care se acumulează. Dar ce facem când anumite încărcătoare vin cu alt tip de conector în capătul prizei? Vezi Apple, care vine în pachet cu cabluri Lightning la USB-C. 

Dar este, de asemenea, o modalitate de a economisi bani, atât pentru companii, cât și pentru utilizatori, care pot achiziționa smartphone-uri puțin mai ieftin. Cu ambalaje mai subțiri, producătorii pot transporta mai multe bucăți, economisind bani pentru transport și depozitare, iar în cele din urmă limitându-și amprenta de carbon cu o producție mai mică de deșeuri. Cu aproape două miliarde de smartphone-uri vândute în fiecare an în toată lumea, o astfel de decizie ar putea avea consecințe pozitive asupra mediului dacă fiecare producător ar face același lucru. Însă.. nemodificând tipul de conector de pe priză.


Faptul că apar tehnologii noi, nu poate decât să mă bucure. În același timp, fără să fiu conservator, mă deranjează atunci când anumite lucruri sau funcții care sunt bine făcute și chiar funcționează, sunt abandonate pentru progresul tehnologic.

Să sperăm că vom putea să ne bucurăm de vremuri mai bune, fără ca pluoverul pentru distanțare socială să prindă popularitate.

iPhone XS & XS MAx

iPhone XS & XS Max

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer