Nokia E71

L-am tot vazut la diverse shopuri, l-am testat, l-am butonat si m-a fascinat. Cu siguranta imi voi lua si eu unul. Dar pana una alta m-am gandit sa il trecem printr-un review.

Aspect exterior

Nokia E71 - Vedere din fata/ dreaptaAm cutia in fata, o desfac si observ multitudinea de accesorii care vin cu acest model. Telefonul vine cu un incarcator pe cat de mic, pe atat de rapid si eficient in incarcarea lui. Incarcatorul este usor de transportat, dar si foarte rapid. In cazul in care ai ramas fara baterie, in cateva zeci de minute iti incarca telefonul pentru o zi intreaga. Bineinteles, este exclusa situatia in care tii telefonul lipit de ureche si trimiti la fiecare 5 minute cate doua email-uri. E71 mai vine cu un card de memorie microSD de 2 GB si cu o husa foarte utila, din piele. Inca o asemanare cu BlackBerry, si acestia livreaza telefoanele cu huse din piele.

N-am terminat cu cutia. Mai gasim o curea din piele, cu care poti sa tii telefonul fara sa il scapi. Bineinteles, nu lipsesc CD-ul, manualele si cablul USB.

Dimensiunile lui E71 sunt de invidiat, daca tinem cont ca este un smartphone. El masoara 114 mm in lungime, 57 mm in latime si numai 10 mm grosime. Greutatea este de 127 de grame, mediu pentru un smartphone. Cum telefonul este chiar mic, aceasta greutate iti da impresia ca este foarte compact si solid.

Nokia E71 - Vedere din spate, negruE71 are o carcasa din inox si plastic. Metalul il face sa arate foarte bine si contribuie la senzatia de telefon solid. E disponibil in doua culori, negru si alb. Si de ce sa nu recunosc, arata mai bine pe alb, parca spatiul dintre butoane nu se vede atat de pronuntat ca la modelul de culoare neagra. Sincer.. prefer culoarea mai inchisa deoarece arata mai bine si da un aer mai masculin.

In partea superioara a telefonului, avem senzorul de lumina ambianta, iar in dreapta acestuia avem camera pentru apelurile video. Putin mai jos avem ecranul de 2.36 inch, urmat de tastele de navigare si de tastatura full QWERTY. Foarte bine amplasate si utile sunt butoanele ce ofera acces direct, printr-o simpla apasare, la contacte, calendarul si email. Microfonul este tot in fata. E putin neobisnuita amplasarea sa, de obicei sta jos de tot langa mufa pentru incarcator.

Nokia E71 - Vedere din stangaIn partea stanga, este amplasat slotul pentru cardul microSD si portul microUSB. Cele doua sloturi sunt acoperite cu capace din plastic, pentru evitarea patrunderii murdariei si a prafului. M-a surprins sa vad ca inca mai exista port infrarosu, putine telefoane mai au asa ceva.

Nokia E71 - Vedere din dreaptaIn partea dreapta, avem jack-ul de 2.5 mm pentru castile audio din pachet, iar putin mai jos sunt tastele de volum. Intre acestea, este dispus butonul pentru comanda vocala. Mie mi-e cam inutila functia asta, dar poate tu ii gasesti o intrebuintare.

In partea de sus este localizat difuzorul. Este ciudat ca butonul de pornire/ oprire/ schimbare profiluri are culoare rosie. Nu stiu de ce culoarea este atat de stridenta, nu cred ca e cineva care sa nu gaseasca acest buton sau sa nu stie la ce e bun.

In partea de jos avem mufa pentru incarcator si locasul pentru prinderea curelei de mana.

Partea din spate arata foarte bine. Este confectionata din inox de inalta calitate. Arata perfect pana cand urmele degetelor isi fac aparitia. Deasupra capacului acumulatorului avem camera foto de 3.2 megapixeli si flash-ul cu tehnologie LED. Pe langa acestea, mai avem si o mini-oglinda care ajuta sa-ti faci poza tip portret mai usor.

Capacul bateriei se desface prin apasarea concomitenta a celor doua butoane situate in partea de jos pe ambele parti ale telefonului. Odata desfacut capacul bateriei, am ramas surprins sa vad ca bateria BP-4L are 1500 mAh. Cu o astfel de baterie, Nokia E71 pare de neoprit. Cred ca si aici tot concurenta cu BlackBerry a fost benefica. Se stie ca bateria BlackBerry-urilor tine mult, E71 n-a vrut sa fie nici el mai prejos. Telefonul poate sta 410 ore in stand-by si iti ofera 10 ore si 30 minute de convorbire, aceste valori fiind de-a dreptul impresionante. Eu l-am folosit din plin si l-am incarcat in medie la trei zile, ceea ce este o performanta. Daca nu il butonezi toata ziua, poate sa tina si o saptamana. La teste, l-am tinut doua ore si jumatete pe navigare GPS, doua ore conectat prin WiFi, am vorbit o ora si am folosit diferite aplicatii timp de doua ore. Abia dupa asta s-a consumat bateria. Impresionant nu?

Utilizare

Nokia E71 merge cu Symbian S60. Aceasta platforma ii ofera lui E71 performanta si stabilitate.Ca sa ne demonstreze ca este un telefon business, are taste de acces rapid care te ajuta sa navighezi foarte rapid printre meniuri si sa accesezi unele aplicatii cu ajutorul unui singur buton. Una dintre aceste taste este Home, care te duce in meniul de asteptare, indiferent din ce meniu o apesi. Desi simpla, functia asta e foarte utila cand ai multe aplicatii pornite si vrei sa le treci rapid in background. Am mai spus deja, tot la categoria taste directe intre butoanele de acces la email, agenda si calendar.

Nokia E71 are un ecran QVGA de 2.36 inch, ce ofera 16 milioane culori si o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Ecranul este putin mai mic decat cel al lui E61, dar si telefonul arata mult mai compact. Imaginea oferita de acest ecran este de calitate foarte buna, chiar si sub lumina puternica a soarelui putandu-se citi usor informatia afisata. Ecranul are un contrast excelent si culori vii.

Ecranul de asteptare iti ofera o lista lunga de scurtaturi pentru aplicatiile des utilizate. Prin 2-3 apasari de taste, ai ajuns unde ti-ai dorit. Functia se numeste Active Standby, iar Nokia o are de mult timp in telefoanele sale. Ajungi astfel rapid la documentele tale, te poti conecta la Internet prin WiFi imediat, poti accesa usor muzica si videoclipurile preferate si nu in ultimul rand, SMS-urile. Toate aceste pictograme se pot modifica dupa preferintele tale, astfel ca tu iti poti adauga, sterge sau modifica icon-urile dupa necesitatile tale. E interesant ca E71 poate fi configurat cu doua profiluri separate, business si personal. In functie de profil, iti sunt definite shortcut-urile de pe ecran.

Imi place mult la Nokia E71 aplicatia Active Notes. Aceasta iti permite sa scrii o nota si apoi sa o atasezi la un contact din agenda. Odata atasata, orice apel la sau de la persoana respectiva va genera aparitia unei imagini pop-up cu nota respectiva. Acesta nota poate contine pe langa text, sunete sau clipuri video. Eu folosesc asta ca sa-mi amintesc sa-i spun ceva unei persoane cand ma suna, dar cred ca se pot face mult mai multe.

Functii de baza

Calitatea sunetului este foarte buna in apeluri, se aude tare si clar. Microfonul e la fel de bun, toti cei cu care am vorbit mi-au spus ca ma aud bine. Receptia semnalului este si ea foarte buna, chiar si in zone cu semnal mai slab.

Poti gasi usor persoanele de contact in agenda, tastezi primele litere din nume sau din prenume si ti se afisaza doar contactele care se potrivesc. Poti sa adaugi o multime de detalii pentru fiecare persoana, chiar si ziua de nastere, numarul de telefon al secretarei, numarul de telefon sotului sau a sotiei chiar si numele acestora! Mai mult, E71 stie si sa citeasca numele celor care te suna. E drept ca incearca sa citeasca in engleza, asa ca o sa sune cam prost pentru nume romanesti.

Seria E de la Nokia, din care face parte si E71, este special conceputa pentru schimbul de mesaje. Tastatura QWERTY e de mare ajutor, odata ce te obisnuiesti cu ea scrii chiar repede. Clientul de email ofera suport pentru POP3, IMAP, dar si pentru Microsoft Exchange. E71 nu mai ofera deocamdata suport pentru BlackBerry Connect, dar Nokia si RIM lucreaza la functia asta, asa ca s-ar putea sa o vedem in viitor sub numele BlackBerry Application Service. E71 are un wizard care te ajuta sa configurezi rapid conturile de email de la providerii cunoscuti, cum ar fi Gmail, Yahoo! etc.


Cand vine vorba de email, poti descarca numai headerele sau intregul mesaj, poti sa setezi telefonul pentru a verifica email-ul automat la un anumit interval de timp. Exista si suport pentru fisiere atasate.

Multimedia

Desi E71 este un telefon de business, functiile sale multimedia sunt cat se poate de bune.

Playerul de muzica este cel standard pentru Symbian si eu zic ca e suficient de bun. Poate sa filtreze piesele dupa artist, album, gen si compozitor. Dupa ce adaugi muzica prin cablu USB, Bluetooth sau chiar direct pe cardul de memorie, playerul scaneaza automat fisierele noi si iti adauga muzica in album. Player-ul vine cu cinci setari predefinite pentru egalizator, dar acestea pot fi modificate dupa preferintele tale. Nokia E71 are si suport pentru profilul Bluetooth A2DP, ceea ce inseamna ca poti sa asculti muzica stereo la casti fara fir.

Calitatea sunetului este buna. Am folosit atat castile standard, cat si unele ceva mai bune si am fost multumit. E totusi un telefon, nu se compara cu un player performant, dar pentru ascultari ocazionale e bun. Se aude clar, dar parca prea incet, daca e galagie mare in jur nu o sa te poti concentra la muzica.

Camera foto are 3.2 megapixeli si flash pe baza de LED. Lentilele nu sunt protejate cu plastic, asa cum se obisnuieste. E posibil ca lentilele sa se zgarie, iar pozele sa iasa mai slab cu timpul. A doua problema este ca nu avem un buton dedicat pentru camera, focalizarea si declansarea camerei se fac din tastele obisnuite. Aceste doua probleme ne arata clar ca Nokia s-a gandit de la inceput ca vom face poze cu E71 doar ocazional.

Calitatea imaginilor este medie, zgomotul fiind destul de prezent. Nici culorile nu sunt prea reale. Iti dai seama ca nici inregistrarea video nu impresioneaza. Cu doar 15 fps nu poti sa faci un film calumea.

Playerul video este un binecunoscutul Real Player pentru redarea clipurilor video. Cum ecranul telefonului este deja pus pe orizontala, playerul functioneaza doar in modul landscape.

Radioul FM e bun in cazul in care te plictisesti de muzica din telefon si vrei sa asculti ceva nou. Are posibilitatea de a scana si salva in mod automat posturile disponibile din zona ta. Daca ai acces la Internet, aplicatia Visual Radio poate descarca toate posturile locale si le salveaza in telefon, cu nume cu tot. Radioul e de generatie mai veche si nu are RDS. Ar fi fost nice daca avea …

Conectivitate

E71 este foarte bogat la capitolul conectivitate. Are chiar si infrarosu, o tehnologie cam invechita dar totusi utila daca vrei sa transferi ceva catre un telefon mai vechi, care nu are Bluetooth. Bineinteles, nu lipseste Bluetooth-ul.

Pentru Internet, avem WiFi si HSDPA. Deci vei avea viteze bune de transfer atat in reteaua operatorului, cat si in hotspot-uri.

Este o placere sa navighezi pe Internet cu browserul web al lui E71. Faptul ca ecranul este pus pe orizontala face ca paginile sa se incadreze mai bine si nu mai dai atat de mult scroll pe orizontala. Paginile se incarca rapid si sunt randate bine. Asa cum stii deja, browserul de pe Symbian este foarte bun, asa ca nu am simtit nevoia sa instalez altceva, desi exista alternative (Opera Mobile de exemplu).

Aplicatii

Fiind un telefon business, m-a interesat in primul rand ce aplicatii exista pentru time management. Nokia E71 vine cu unul dintre cele mai bune organizere dintre toate telefoanele aparute pana acum. Este usor de utilizat si extrem de functional. Calendarul care poate fi afisat in patru moduri (pe zile, pe saptamani, pe luni si la nivel de lista todo). Se pot adauga mai multe tipuri de evenimente, de genul sedinte, memo-uri, zile de nastere etc.

Nici aplicatiile office nu lipsesc. Toate telefoanele Nokia Symbian vin cu QuickOffice, care iti permite sa vezi fisiere Word, Excel sau Powerpoint. Nokia a pus insa o versiune mai buna a lui QuickOffice pe E71, adica ai si posibilitatea de a modifica documentele. Aceasta versiune se plateste in mod normal, pe celelalte telefoane Symbian. Nu are totusi suport pentru Office 2007, asa ca daca vei avea nevoie sa editezi fisierele salvate in MS Office 2007 vei fi nevoit sa iti cumperi aplicatia. E71 stie sa citeasca si PDF-uri, avand chiar si o aplicatia de dezarhivat ZIP-uri.

Nokia E71 are si GPS incorporat. Cu ecranul destul de mare si dispus orizontal, s-ar putea sa fie avantajos sa-l folosesti pentru navigare in masina si sa nu mai dai banii pe un GPS dedicat. Ca aplicatie de navigare, E71 vine cu Nokia Maps. Hartile sunt bune, insa daca vrei sa navighezi cu comenzi vocale, va trebui sa platesti pentru fiecare tara in parte. Poti sa instalezi si Google Maps, acesta nu are deloc navigare cu comenzi vocale si nici harti pentru Romania. Exista si alte solutii, pe bani, care iti ofera harti bune si navigare.

Prezentare video

Concluzii

Plusuri:
+ doua profiluri usor de personalizat (business si personal)
+ baterie de capacitate mare
+ aplicatie office gratuita
+ design atragator
+ pret bun pentru ce ofera

Minusuri:

– camera foto slaba

– radioul nu are RDS

– inregistrarea video se face la numai 15 fps
– nu exista buton special pentru actionarea camerei
– ecranul este destul de mic

Concluzie: Nokia E71 este unul dintre cele mai bine echipate smartphone-uri Nokia. Nu e de mirare ca a devenit un telefon atat de popular. Se misca bine, arata bine, are dimensiuni mai mult decat rezonabile. Ofera conectivitate excelenta. Daca tinem cont si ca are GPS, nu stiu ce altceva ti-ai mai putea dori de la un telefon business.

Pretul telefonului variaza in functie de operatorul de telefonie ales, astfel putand fi gasit chiar si la 1600 RON.

Text preluat si adaptat dupa emobil.ro

iPhone XS & XS MAx

iPhone XS & XS Max

1 comments On Nokia E71

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer