iCloud este fantastic! In cea mai mare parte a timpului totul se sincronizeaza perfect. Totuși, există unele probleme care sunt recunoscute global. Am vrut să încerc și eu si pot spune doar atât: experiența cu iCloud a fost foarte dureroasa.
Am început pe rând. Mementourile sau sincronizat ca uns. La contacte am avut o mică problema, norocul fiind ca am făcut backup înainte. Am dat eu frumos enable Contacts. Mi-au apărut enshpemii de duplicate si numere mai vechi pe care eu le stersesem între timp dar pe care nu le-am mai sincronizat cu cloudul. Bun. Mă apuc eu sa sterg din numere când observ ca numerele deja sterse îmi apareau din nou pe Mac. Simteam ca inebunesc! Atunci am zis ca debifez contactele din cloud. Surpriza! Am rămas fără niciun contact in Mac. Atunci am dat enable contacts si tot ce mi-a apărut din cloud le-am dat eu un mare delete după care am dat import din backupul făcut. Si asta a fost! Am rezolvat. Problema pe care o mai am este legată de pozele atasate contractelor care sunt parca zoomuite si decupate gen 300×300. Ca sa nu mai zic ca am contacte cu câmpurile Linkedin sau Facebook completate dar nu apar. Cand dau click pe linkul gol mă duce pe profilul resoectivului.
La calendar am avut probleme serioase. Acestea s-au împărțit in doua. On my Mac si iCloud. Pe lângă faptul ca am calendarele din Mac ceea ce nu e deranjant dacă debifez din calendars ce sa îmi apară si ce nu, pe iPhone mi-au apărut niște calendare sincronizate de pe mailul cu care am cont de iTunes. Chiar dacă am debifat duplicatele,acestea tot îmi apar in notification center de sus din bara iphone-ului. La calendar am următoarele nelamuriri. Dacă s-au copiat după local pe cloud dacă vreau sa revin la local cum mut datele înapoi pentru ca observ ca acum nu se mai syncrnizeaza evenimentele din cloud in cele locale. Țin mult la chestia de a avea totul sync atât local cat si in “nor” dar nu vreau sa existe consecințe. Apoi exista optiunea de a sincroniza doar evenmentele nu mai vechi de o luna dar eu am optat pentru toate evenmentele. Acum ca off-topic cat de mult consuma sync între dispozitive pentru ca la mine numai contactele mi-au mâncat vreo 12 MB de trafic. Si Off-topic #2: Cât de mult îi ia să se sync pentru ca atunci când bag in contact sau un event nu mi se sincronizează pe celălalt device instant și nici nu se sync in backrground. Am impresia ca trebuie deschis întâi ca mai apoi sa se actualizeze datele.
În final cu noțitele pe care le am de ceva timp, am decis sa le bag si pe astea in cloud. Activez notes si iCloud îmi cere sa fac o așa-zisă adresă de mail @icloud.com. După ce îmi fac adresa, activez notitele pe iPhone si pe iPad (pe Mac nu am cum ca sunt pe lion si oricum nu vreau sa sync mailul) si zic gata. Asta e! Problema e ca acum pe idevice-uri am doua chestii: on my iPad / on my iPhone si iCloud. În iCloud nu am nicio notita care ar fi trebuit sa apară instant ca de aia le-am dat sync. Iar cele din on my iPad oricum rămân acolo nesncrnizate pentru ca iTunes mi-a debifat notes din moment ce eu syncronizez cu iCloud. Si atunc nu rămâne decât sa copy paste fiecare din cele 200 de notite pe care le am cu riscul de a pierde timp dar si ora/data la care au fost, ele create in mod normal. Apoi iar îmi pun întrebarea cum fac sa revin înapoi si cu notitele pe local sau dacă mi le lipesc cu cele din cloud cu cele care deja erau salvate local. Mare abrambureala!
Acum pe lângă problemele astea observ ca e un pic nasol din pricina accesului la internet. Dacă nu am net am date nesincronizate pe dispozitive diferite, iar atunci când am net ele nu se sync in backrground ci trebuie ca aplicația sa fie deschisă (poate greșesc). Ca o varianta optima, as merge pe următoarea schemă. Macul (ca hub central) sa aibă datele local. Ii dezactivez sync din cloud. Las iPad-ul si iPhone-ul sa ruleze între ele, iar Macul sa fie sync de la iPhone sa iPad când conectez la iTunes. Așa cred ca pot reuși sa am datele păstrate si backupuite local, iar device-urile mobile sync in cloud.
Update: Notitele se sync local cu iTunes iar in cloud se sync între devices in tabul iCloud.
P.S. Îmi cer scuze pentru typos. Această postare a fost scrisă de pe iPad.