Azi se schimba istoria Americii

Astazi este o zi foarte importanta pentru americani pentru ca isi aleg noul presedinte. Pentru prima data in istoria Americii, cetatenii vor avea parte de un presedinte de culoare ( nu cred ca are importanta daca e alb, galben, negru etc) in cazul in care Obama va castiga alegerile. Eu sincer sa fiu, mi-as dori ca Obama sa castige alegerile pentru ca mi se pare un om tare de treaba si la locul lui pe cand McCain are mutra de mafiot si in plus Obama doreste retragerea trupelor americane pe cand McCain nu doreste asta. Nu stiu eu prea multe despre politica dar un lucru am vazut: a fost cea mai tare campanie electorala vazuta vreodata! Promovarea campaniei pe internet a avut un real succes. Tin minte ca era o sectiune in Yahoo! special dedicata campaniei. Deasemenea spoturi video, websituri totul a fost foarte bine pus la punct. S-a investit foarte mult, iar oamenii au fost cei care i-au sprijinit in toata campania prin donatii. Fiind un moment foarte important am adunat cate date despre ce s-a intamplat azi si ce urmeaza sa aflam maine:

07.00 (ora României) – a început ziua oficială a votului în SUA. Primii alegători care nu votează anticipat merg la urne, în două mici oraşe din statul New Hampshire.

12:00 (05:00 pe coasta de est a SUA) – americanii încep să meargă la urne în statul Vermont

13:00-14:00 – începe votul în restul statelor din partea estică a SUA

15:00 – Barack Obama a câştigat alegerile în Dixville, statul New Hampshire. Candidatul democrat la Casa Albă a obţinut 15 sufragii, în timp ce contracandidatul său republican a primit şase sufragii, anunţă CNN. Candidatul democrat a obţinut cele mai multe voturi şi în altă localitate, Hart’s Location, unde a fost votat de 17 dintre cei 27 de alegători.
Ultimele două scrutinuri în Dixville Notch au fost câştigate de republicanul George W. Bush, care a obţinut 80% din voturi în 2000 şi 73% în 2004. La alegerile preliminare din ianuarie, alegatorii din orăşel l-au ales pe John McCain în cursa republicană şi pe Barack Obama în cadrul scrutinului democrat.

15:40- Obama şi soţia sa, Michelle, au votat la şcoala primară Shoesmith, din Illinois, Chicago. Potrivit presei americane, Obama, soţia sa Michelle şi fiicele sale Malia şi Natasha au sosit la secţia de vot la aproximativ jumătate de oră de la deschidere. Candidatul democrat nu s-a grăbit deloc, întrerupându-se pentru a le explica fiicelor sale procesul şi determinându-i pe comentatorii televiziunilor să se întrebe, în glumă, dacă Obama este indecis.

17:00 – până în acest moment, secţiile de vot s-au deschis pe tot teritoriul Americii continentale, inclusiv în California şi restul statelor din vest.

18:00 – se deschid urnele şi în Alaska

18:15 – John McCain a votat în oraşul său de reşedinţă, Phoenix, Arizona.

18:20 – Sarah Palin a votat alături de soţul ei, în Alaska.

19:00 – începe votul şi în Hawaii. Peste 20 de milioane de americani şi-au exprimat deja votul, înaintea zilei de astăzi, în circa jumătate din statele din cele 50 de state ale SUA.

PRIMELE REZULTATE

22:30, astăzi – primele urne se închid, în statele Indiana şi Kentucky
06:00, mâine – cei mai mulţi analişti cred că la această oră vor fi disponibile rezultatele cursei prezidenţiale
07:00, mâine – ultimele urne se închid, în Alaska.

REZULTATELE ÎN STATELE-CHEIE

Cursa prezidenţială se decide în câteva state în care sondajele de opinie nu au putut prognoza un rezultat clar. Câştigarea acestor state este crucială pentru şansele lui John McCain de a rămâne în cursă pe măsura numărării voturilor.

23:30, astăzi – Indiana (11 electori)
00:30, mâine – Ohio (20 de electori)
01:00, mâine – Florida (27 electori)
01:30, mâine – Carolina de Nord (15 electori)
02:00, mâine – Missouri (11 electori)

În statele unde un candidat câştigă la diferenţă mare, rezultatul va fi comunicat imediat după închiderea urnelor, dar în statele unde diferenţa este mai mică, calculul ar putea lua câteva ore.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer