iPhone OS 4.0

iPhone-OS-4011

Pe 8 aprilie, Apple a dezvaluit planurile pentru cel mai mare si mai nemaipoment update de iPhone OS. iPhone OS 4 va include in jur de 100 de caracteristici noi pentru iPhone si iPod Touch. Pentru creatorii de aplicatii pentru iPhone, un nou kit sofwatre ( SDK ) vine acum cu peste 1500 de APIs pentru a crea aplicatii grozave. Dintre caracteristici doresc sa mentionez cateva :

  • Multitasking – O functie de mult dorita. Hai sa ne imaginam un scenariu: avem o aplicatie de radio care ne permite sa ascultam muzica, dar poate ca in acest timp vrem sa navigam pe net, sa ne verificam mailul sau sa ne jucam. Asta poti face de acum cu noua functie de Multitasking.
  • Folders – Acum iti poti organiza aplicatiile in foldere. Sa zicem ca ai 7-8 pagini pline cu aplicatii. Poti sa stai sa cauti 2 min aplicatia preferata prin marea de aplicatii sau poti sa le organizezi in foldere ca “Jocuri”, “Aplicatii” etc. Plus ca acum poti stoca pana la 2160 de aplicatii, fata de limita de 180 de aplicatii de pana acum.
  • Mail – Nimic nou pana aici. Toata lumea cunoaste aplicatia Mail, si multi o folosesc. Dar acum, odata cu upgradeul la 4.0 vei avea un “Mail” mai bun. Vezi mesajele din toate conturile tale intr-un singur inbox. Adica ai un singur inbox pentru toate conturile ( Google, Yahoo, Hotmail etc ). Organizezi mesajele dupa “threads” in sensul ca poti vedea toate mailurile trimise-primite in forma de conversatie, sau deschizi atasamentele cu ajutorul celorlalte aplicatii din iPhone/iPod Touch.
  • iBooks – Mai tineti minte entuziasmul cu care a pornit Steve Jobs la lansarea iPad-ului. Nu numai ca avea sa intre pe piata gadgeturilor chic cu un dispozitiv nemaipomenit, insa avea sa concureze ( prin intermediul aplicatiei iBook ) cu book readerele gen Kindle, Sony e-book reader. Ei bine aplicatia iBook este acum si pe iPhone si iPod Touch. Ca bonus ai o carte digitala gratuita si anume: Winnie The Pooh.
  • iAd – Asta este singurul lucru care mi-a displacut la Apple. Intr-adevar este un mediu ok atat pentru Apple cat si pentru dezvoltatorii de aplicatii sa faca bani din reclame, insa nu mi se pare corect ca consumator sa deschid aplicatia care are un sfert de ecran ocupat cu o reclama idioata care iti este baga pe gat cum s-ar spune. Intr-adevar reclamele sunt frumoase si o demonstratie a functiei iAd poti vedea aici sau aici.

Upgradeul va fi disponibil in aceasta vara, insa momentan avem parte de o versiune beta. iPhone OS 4  va functiona numai pe iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod Touch 2G, 3G si generatia de iPoduri ce va apare in aceasta vara. Nu toate caracteristicile vor functiona cu toate dispozitivele. De exemplu, functia multitasking va fi functionala numai pe iPhone 3GS si iPod Touch 3G ( 32 GB, 64 GB – late 2009 ).

    iPhone XS & XS MAx

    iPhone XS & XS Max

    Leave a reply:

    Your email address will not be published.

    Site Footer