Sa fie clar despre acest lucru de la inceput – Apple nu are o experienta buna cand vine vorba de mouse. De ani de zile mouse-urile Apple au avut un singur buton, iar Apple, crezand ca se pricepe cel mai bine la ceea ce face, a refuzat sa schimbe acest design simplist, chiar si in fata cresterii unor critici aduse chiar de proprii cumparatori care pur si simplu nu si-au dorit sa fie luati in bascalie de colegii lor utilizatori de PC.
Aceste mouseuri au fost, de asemenea, voluminoase si in plus click-dreapta devenise inactiv. Pe scurt, nu a fost un adevarat smash.
De ce aceasta scurta lectie de istorie ? Ei bine, noul mouse Apple Magic nu este ca orice alt mouse obisnuit. Aici nu vorbesc despre faptul ca este primul mouse multi-touch din lume ( nu mai exista o dezbatere despre 2 butoane/ 1 buton, din moment ce ce mouse-ul intreg ESTE un buton ). Vorbesc despre faptul ca acest mouse nu va functiona pe Windows PC. Yep ! Magic Mouse este Mac-Only, asa ca daca esti posesorul unui PC ar cam trebui sa te opresti din citit.
Magic Mouse abordeaza un design subtire pentru a fi comfortabil la utilizare. Formatul botocanos din aluminiu se arcuieste in sus ca un Pringle pe fiecare parte, intalnind o foaie neteda, asemanatoare cu sticla, ce se depresioneaza pe terminalul degetului pentru a face un click. Cum nimeni nu vrea o bucata de metal frecandu-se pe biroul lor toata ziua, Apple a dotat baza cu doua sine negre de plastic pe care sa alunece si sa culiseze. Foaia dintre ele serveste ca o portita de baterie, care poate fi indepartata pentru a inlocui bateriile de tip AA. Apple il livreaza cu doua Alkaline de tip AA care nu ajuta cu mare lucru, dar gandindu-va ca doua baterii reincarcabile si un cablu USB pentru a le reincarca ar fi imbunatatit imaginea ecologista a Apple, considerand ca bateriile trebuie sa reziste timp de 4 luni ( asta inseamna multe baterii alkaline pentru o durata de viata de cativa ani). Doua taieturi mici in usa fac deasemenea loc pentru motorul de localizare bazat pe laser, si un buton mic pentru a comuta mouse-ul on si off. Un LED verde nu mai mare decat capul unui bold licare pentru a-ti aduce la cunostiinta daca este in modulul pairing si lumineaza in mod constant pentru a indica faptul ca s-a “conectat” cu un Mac. Aproape ca nu e nevoie sa spunem ca pentru un dispozitiv Apple, toata treaba aceasta se simte la nivel ridicat in calitatea constructiei.
Conectarea acestui mouse este foarte simpla. Activezi Magic Mouse in pairing mode cu ajutorul butonasului on/off, deschizi meniul Bluetooth in panoul de control din OS X, si selectezi Connect.
Primele doua miscari pe ecran cu noul mighty mouse se simt chiar intuitive. Scrollul nu necesita grija deloc: doar misca-ti degetul si continutul se deplaseaza lin. Pe langa usurinta de utilizare , mi-a placut in mod special momentul programat (similar cu ceea ce gasesti la iPod Touch sau iPhone) care permite o rulare sa se abata la o oprire dupa ce ai ridicat degetul, in loc sa rectifice in secunda in care ti-ai ridicat degetul. Zoom-ul functioneaza la fel de bine: tine apasat butonul control de pe tastatura si ecranul se mareste si micsoreaza lin. Miscarea cu doua degete pentru a misca inainte si inapoi pe Magic Mouse a fost implementata atat de sarac incat suntem tentati sa o numim o caracteristica negativa – o nascocire a imaginatiei lui Steve Job care s-a tarat intr-un fel de pe tabla de desenat si direct in literatura de marketing fara ca unii ingineri sa incerce sa o faca sa functioneze corespunzator. Pur si simplu nu functioneaza. Pentru inceput, functionarea miscarii celor doua degete intr-o parte de-a curmezisul suprafetei invoca o ciudatenie evocatoare a salutului Spock Vulcan. Se simte nenatural, si nici o perioada de exersare sau acomodare nu a facut-o mai confortabila. In al doilea rand, aprecierea Apple pentru swipe cere o miscare intreaga de la un capat la altul al mouse-ului. Nu numai ca este apropae imposibil sa reusesti asta cu o pozitie obisnuita de a tine mouseul in mana, este sincer si obositoare si dureaza o vesnicie.
PRO: Sexy design; scroll-ul verical merge ca un scroll wheel fizic; se conecteaza usor cu orice Mac; ambidextru.
CONTRA: Profil ingust, nu functioneaza cu PC-urile; senzor laser nu la fel de avansat ca Darkfield si BlueTrack; swipes orizontale nu se simt la fel de natural ca butoanele de degetul mare; nu poate personaliza swiping funcţii; nu ciupit.
CONCLUZIA: Magic Moyase capata o schimbare radicala atractiva si are chiar controale multi touch, dar este mult mai bun ca si companion al unui laptop portabil decat ca accesoriu al unui desktop full-size. Gesturile swiping adauga o nota interactiva cand vine vorba de web-browsing si media, dar designul ciudat cu un singur buton ne face sa ne indreptam spre un mouse mai bun de la Logitech sau alti producatori.
4 comments On Magic Mouse
Se pare ca merge si pe Windows…Ce ne facem?
Chiar si asa nu cred ca vor fi multi doritori windows geek de Magic Mouse. Pacat zic !
AM windows 7 pe un hp artist edition 2 ..si functioneaza impecabil:D
am si eu un mouse apple pe windows xp da nuj cum sa dau click dreapta