Mă uit în jurul meu și observ pericolul pe care îl reprezintă epuizarea resurselor naturale, poluarea și defrișările masive. Toate sunt probleme asupra cărora ni se atrage atenția de acum 50 de ani, așa că există un sistem întreg de oameni care își aliniază forțele pentru niște soluții sustenabile. Printre ei, se numără și arhitecții, care au perspective favorabile pentru viitor, cum ar fi casa activă, aceasta fiind eficientă atât energetic, având la bază principiul funcționalității și bunăstarea celor care locuiesc în ea, dar și din punct de vedere al mediului.
Nevoia de un ”acoperiș deasupra capului” a fost prezentă în viața omului încă din antichitate, chiar dacă era de fapt un cort din piei de animale, deci o casă umblătoare, căci trebuia să se potrivească stilului nomad al oamenilor de atunci. Mai târziu, casele s-au făcut din lemn și cărămizi din mâl uscat, apoi, când au apărut uneltele din metal, pietrele au fost tăiate în forme potrivite și puse unele peste altele. Case din lut, paie, rămurele, cam tot ce îi înconjura era universul lor. Atunci erau conectați cu pământul, cu natura, cu ecologia și nici nu o știau. Acum, nu avem nevoie să luăm în pumn pământ și să-l modelăm într-o formă de amfiteatru peste care să aruncăm o blană de urs sau o pelerină de ploaie, că tot avem destule. Putem apela cu încredere la un birou specializat care să ne facă un proiect de casă. Partea bună, e că deși nu mai trăim în Evul Mediu, putem în continuare să folosim materiale naturale sau reciclabile, produse cu minim de consum energetic pentru că asta e una din multele direcții necesare unei case a viitorului. Având în vedere că doresc să-mi construiesc o casă activă, aș lua în considerare câteva direcții de pornire.
Aș începe să mă gândesc la termoizolație, care deși nu permite căldurii să iasă afară, va trebui să țin cont de anumite aspecte precum materialul folosit (pentru a evita pierderile de căldură), grosimea materialului termoizolant, care este influențat de factori precum poziționarea (mare, munte, câmpie șamd), aria/volumul clădirii, punțile termice, volumul sau aportul de căldură de la soare. Apoi m-aș gândi la o orientare corectă față de punctele cardinale. Așadar, dacă terenul îmi permite, de ce să nu profit de ceea ce îmi oferă natura? În acest mod îmi pot spori confortul și mai economisesc și ceva bani. Hai să-ți explic! Poziționarea în functie de punctele cardinale este foarte importantă deoarece aceasta influențează semnificativ echilibrul termic al cladirii. Spre exemplu, aș avea ca prioritate o expunere a ferestrelor către sud, lucru care m-ar ajuta, mai ales pe timp de iarnă. Aș avea în vedere ca livingul sau camera de zi să fie poziționate spre sud . Pe partea de nord aș poziționa camerele cel mai puțin locuite, precum băile, spațiile de depozitare, sau camera în care îmi așez biroul. Nu mi-aș dori ca reflexiile deranjante ale razelor solare, să-mi distrugă zenul din timpul lucrului. Pentru că-mi place să gătesc (și o fac destul de des), mă gândesc ca bucătăria să fie așezată tot spre nord, pentru a evita excesul de caldură. Estul aduce multă lumină dimineața, acest punct cardinal fiind potrivit pentru dormitoare. Cu alte cuvinte, mă gândesc ca soarele să fie ceasul meu deșteptător, căci de snooze-ul de pe smartphone, m-am cam săturat. Și oricum ar fi, lumina naturală este întotdeauna binevenită! Camerele care dau spre vest, primesc cea mai multă lumină după-amiaza și seara, aici gândind un spațiu de socializare ori o cameră de lucru. După ce am terminat cu orientarea și mi-am schițat planul, urmează înlocuirea climatizării cu ventilația naturală și mecanică. Sistemele de aer condiționat au fost o modă care este încă pe val, în special în sezonul estival, însă cu toții știm câți acarieni și alte micro-organisme se pot strânge în filtre. Trecând peste factorul de sănătate, acest sistem de ventilație naturală, constă în faptul că aerul nou este introdus exclusiv în incintele principale (dormitoare, living, etc.), prin guri de insuflare autoreglabile, care au rolul de a atenua efectul vântului pentru a menţine constante debitele de intrare. Pentru ca aerul să fie proaspăt și respirabil, aerul viciat este evacuat prin gurile de extracţie situate în incintele mai poluate. Așadar, obțin un sistem de ventilație care asigură aer curat în permanență, făcând posibilă un trai într-un mediu care m-ar aduce mai aproape de natură și mediul exterior.
Pe lângă aceste direcții, se tot vorbește despre casa care produce mai mult decât consumă, iar această sintagmă este departe de a fi un pitchline de marketing, pe coperta unei reviste. Pe mine, însă, m-a convins! Pe lângă cele menționate mai sus, mi-o imaginez încărcată de tot felul de tehnologii SF, care îți pot ușura viața și activitățile zilnice, sau îți pot lăsa prietenii cu gura căscată. Să-mi deschid ușa de la intrare folosind telefonul mobil, sau să folosesc comenzi vocale pentru a-mi aprinde lumina într-o încăpere, sunt lucruri ce se pot integra perfect, cu conceptul de casă activă. Mintea-mi fuge în colțuri, în care imaginația nu încetează să uimească. Un frigider smart, m-ar anunța pe micul display despre produsele ce urmează să expire, recomandându-mi meniul pentru micul dejun. Aragazul mi-ar spune când să întorc friptura în tigaie, iar cu ajutorul hologramei din camera de zi, i-aș putea avea musafiri pe prietenii mei din străinătate.
Consumând o cantitate mică de energie, obținută din surse regenerabile, o casă activă poate produce o cantitate de energie mai mare decât cea consumată, astfel ca, pe durata utilizării acesteia, să fie amortizat și consumul de energie utilizat la producerea materialelor și a construcției casei. De unde mai punem și faptul că mai puține fire, înseamnă mai puțin consum de energie. Am adus în discuție lipsa firelor, pentru că îmi doresc mai puține electrocasnice pe priză și mai multă tehnologie wireless, cu un consum redus de energie.
Ce avantaje mi-ar aduce o astfel de casă? Nu aș putea trăi la fel de bine și într-o casă construită pe rețeta tradițională?
Aici, răspunsul ține de cât de mult contează confortul pentru tine! Personal, consider că o astfel de casă m-ar ajuta să eficientizez consumul de energie utilizat. Mi-ar oferi un confort sporit și m-aș bucura să știu că pot ajuta mediul înconjurător, în timp ce mă bucur de o cafea aromată, în livingul unde aerul respirat este mult mai proaspăt. Așa că, vreau să fiu activ într-o casă activă!
Este un concept pe care-l văd departe de a fi un moft și cred că într-un viitor nu foarte îndepărtat, va deveni un standard atunci când vrei să îți construiești o casă a visurilor tale.
Articol redactat pentru Spring SuperBlog 2019