E-mobility, mașini electrice și-un gând din viitor

La început a fost piatra, apoi au urmat pe rând roata, lemnul, motorul cu aburi sau cel cu combustie internă. Este o introducere simplă, dar totuși o evoluție firească în traiectoria omului din paleolitic până astăzi, în lumea parcă creionată din același pix cu care au fost scrise Star Trek sau Back to The Future.

Mișcarea a fost o nevoie esențială a omului, încă din cele mai vechi timpuri, migrațiile și mersul la vânătoare, subliniind cu atât mai mult nevoia omului de a supraviețui pe acest pământ, care s-a dovedit a fi rotund, în cele din urmă. Nu-i de mirare că, după ce ne-am deplasat ani la rând la pas de promenadă ori călare pe-un unicorn, era nevoie de un upgrade, căci odată cu trecerea timpului, nevoile se schimbă. De unde mai punem la socoteală faptul că se descoperiseră meleaguri noi, iar distanțele lungi cer de la sine un alt mod de a te putea mișca. Nu a mai durat mult și câteva războaie mai târziu, apar prima bicicletă din lume (1769) și primul vehicul (1806). Cu toate acestea, creatorii primului automobil din istorie sunt considerati a fi Daimler si Benz. Astfel că în 1886, Carl Benz patentează primul autovehicul din lume.

 

Primul vehicul cu combustie internă, patentat în 1886
Primul vehicul cu combustie internă (1886) Sursa: Mercedes-Benz

Însă surpriza acelor vremuri o reprezintă faptul că mașinile electrice nu par a fi o invenție atât de nouă, întrucât la 1900 se aflau în circulație vreo 30.000 de vehicule electrice, care în treacăt fie spus, s-au dovedit a fi mult mai eficiente decât celelalte tipuri de autoturisme.

Cu toate acestea, industrializarea, războaiele ce au urmat, dar și setea după resurse, au lăsat dată uitării această invenție, ce ar fi putut deveni un standard chiar și pentru uberiștii undercover, cu legitimație pe Speed.

Totuși, în ultimii ani, au apărut tot felul de mașini hibrid. O încercare timidă de crossover, prin care se dorește obișnuirea populației cu acest tip de motorizare. Pentru cei cu dare de mână, există mașinile cu motor electric, care excelează atât prin design cât și funcționalitate. Spre exemplu, Mercedes-Benz EQC este o mașină cu un design ce-mi deschide imaginația spre viitor. De fapt, este o mașină care reprezintă normalitatea dintr-un viitor nu foarte îndepărtat. N-am să mă apuc să-ți prezint fișa tehnică, ci am să-ți spun doar că este pe atât de fiabilă și performantă, pe cât se prezintă în fotografia de mai jos.

Mercedes Benz EQC

Avantajele unui viitor e-mobility sunt binevenite, acesta fiind doar începutul. Și știu! E incomod și dureros, mai ales pentru șeicii ce-și spală rufele în petrolul de sub podea.

Însă inevitabilul de a avea o lume, care funcționează 100% electric, înseamnă mult mai mult decât un scenariu al unui film SF. Adoptarea în masă a unui sistem e-mobilty ar face ca țări, precum Emiratele Unite sau Arabia Saudită, să nu mai existe pe harta marilor puteri. Poluarea ar fi un lucru de domeniul trecutului sau măcar am fi mult mai aproape de a proteja natura, căci ce fel de hipsteri suntem dacă nu salvăm și noi puțin planeta? Și dacă zimbrul carpatin ne-ar zâmbi în semn de mulțumire, atunci oamenii în general ar fi mult mai nestresați, din pricina motorului silențios care nu provoacă atât de mult zgomot. Sper doar ca numărul de îmbrățișări pe capotă să nu crească așa mult!

Dar, ca să intru mai în amănunt, consider că există 3 tendințe noi, care ar putea influența vânzarea de mașini electrice:

  1. early adapters – deși cam greu la noi din pricina costurilor și a nivelului de trai. Totuși, conform unui studiu Bloomberg, prin 2022, mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele tradiționale. În același timp, piața se va îmbogăți cu mașini electrice, fapt care va dezvolta și piața second hand a acestora.
  2. zona de ecologie și protecția mediului – căci natura mai trebuie să respire și ea chiar dacă noi n-avem timp de respirat în vuietul cotidian.
  3. zona de infrastructură și investiții – și aici vorbesc de taxe 0 la mașini electrice, benzi speciale și stații de încărcare.

Cu siguranță mai sunt și alte subpuncte care pot contribui la un ecosistem cu adevărat electric. Să nu uităm că trăim într-o lume dominată de dispozitive a căror denumire conțin prefixul “smart”, tendința fiind una în creștere, având în vedere numărul tot mai mare de posesori de smart-watch, smartphones, smart-TVs șamd

Statistic vorbind, prin California, soarele luminează vreo 10% mașini electrice, în timp ce Norvegia stă cel mai bine la adoptarea conceptului de mașină electrică. Acest trend se va produce atât la noi, cât și la nivel mondial, imaginându-mi deja cum această trecere va naște un nou val de invenții: autostrăzi electric-friendly, servicii de tip Uber dar pentru curent electric la domiciliu, baterii externe și portabile pentru drumuri lungi șamd.

Revenind în prezent, odată cu lansarea noului model EQC, Auto-Schunn își serbează al 25-lea an de existență, fiind unul din promotorii sistemului e-mobility, căci ce-ar fi un concept bun fără ca oamenii să creadă în el și să-l susțină? Drumul e lung și anevoios, dar nu atât de dramatic precum trecerea de la floppy-disk la USB stick.

Și-apoi mai rămâne să vedem cum îi convingem pe ai noștrii să renunțe la mașinile lor Euro 4,  accesorizate cu brădulețul la oglinda retrovizoare. Pe Dorel nu-l poți scoate din zona de confort, iar ideea de nou îl sperie. Pe de altă parte, piața de vânzări auto ne arată că, în teorie, noi o ducem bine de tot. Avem garsoniere mai ieftine decât motorul mașinii parcate strategic în fața scării.

Dar poate, într-un viitor, cultura se va muta de la “cool” la “practic”, iar noi vom respira aer nepoluat, amintindu-ne de perioada în care combustibilul era esența mișcării, dar și paradoxul care ne-a ținut atâția zeci de ani, departe de-un mediu e-mobility.

Articol redactat pentru Spring SuperBlog 2019

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer