I love Rome !

Ce mi-a placut foarte mult in Italia a fost faptul ca am putut face diferenta intre civilizatie si miserupism sau intre o tara civilizata si curata si una aflata la marginea prapastiei. Nu vreau sa ridic Italia in slavi caci nu e cea mai grozava tara din Europa insa mi s-a intarit inca odata convingerea ca se mai poate mai bine si ca la noi treburile nu merg chiar asa cum trebuie. Romania are totusi o baza buna. Avem istorie, avem monumente, munti, mare, peisaje, orase frumoase, traditii si cel mai important.. sange latin. Dar ce facem cu toate astea? Nu stim sa ne punem tara in valoare si ce este cel mai grav este faptul ca iesim in evidenta cu tot ceea ce este mai prost la momentul actual.

IMG_0290

Un lucru e clar: Roma este un oras turistic si asta pentru ca stiu sa-si puna in valoare monumentele, traditiile si stiu sa le exporte sub orice forma, fie el si un breloc in forma de pizza. In ziua in care am vizitat Vaticanul am avut ocazia sa vad muzeul Vatican. M-au impresionat nespus sculpturile, frescele si arhitectura de acolo. Genial !

IMG_0326
IMG_0329
IMG_0351
IMG_0352
IMG_0359

Colosseumul este imens! Stau si ma intreb cum au reusit sa faca o asa imensitate de cladire, sa-i contureze forme si sa-l faca atat de rezistent neavand resursele si tehnologia de acum. Colosseumul a fost inaugurat in anul 80 DC. Fatada exterioara a ramas intacta numai in partea de nord care se invecineaza cu dealul Oppian, in timp ce partea de sus a fost deteriorata de cutremurele din secolele 5 si 6 DC. Amfiteatrul gazduia intre 40.000 si 70.000 de spectatori, biletele lor indicand numarul intrarii si locul atribuit care erau vizibile pe scarile interioare: 29 de numere inca se mai vad sculptate pe arcada din partea de nord. Pana si atunci oamenii erau destul de inteligenti, nu?

IMG_0616

Un alt lucru care m-a impresionat sunt numeroasele piete. Mergi ce mergi si hop dai intr-o piata. Mai mergi si iar alta piata. Acum la noi stai si te gandesti ca piata inseamna locul unde se vand cartofi si morcovi, insa acolo o piata este in general un loc imens de obicei cu o fantana si cateva cladiri cu o arhitectura deosebita, ca sa nu mai vorbesc de numeroasele pizzerii si gelaterii din jur. Ca tot veni vorba de traditii. Peste tot vei gasi astfel de localuri si sincer spun (nu exagerez cu nimic), inghetata este formidabila. Chit ca nu era tocmai vremea de a savura un “gelato“, a fost o adevarata placere sa gust diverse sortimente. Pastele au fost si mai delicioase, desi a fost cam greu sa ma decid intre atatea sortimente dar am ales clasicele carbonara care mi-au placut enorm!

Multe lucruri ar fi de povestit, insa mai pastrez din relatari pentru articolele viitoare.

3 comments On I love Rome !

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer