Review căști: Audio-Technica ATH-CKX9iS Sonic Fuel

Săptămâna trecută am fost invitat la un workshop Audio-Technica & Roland, unde împreună cu NAVI și Mihail Doman (chitară), am asigurat partea de entertaiment cu câteva cântece originale. Eu am avut un medley format din “The way she moves” + “Your eyes”, piese pe care cu siguranță le veți auzi cât de curând în versiune de studio. Una peste alta, cei de la Audio-Technica au fost destul de drăguți și ne-au oferit spre test, niște ATH-CKX9iS Sonic Fuel. Căștile au fost testate 4-5 zile, astfel că m-am gândit să le fac un review.

În primul rând, am fost impresionat de packiging-ul care este cu adevărat premium. În cutie, găsim căștile, manualul de utilizare și un pouch cu fermoar în care găsești extra-stuff precum cauciucuri de diverse mărimi + chestiile care se mulează pe forma urechii (chiar nu știu ce denumire să le dau). La început este puțin ciudat până te obișnuiești cu design-ul și cu felul în care stau în urechi, pentru că cu alte perechi de căști nu ieși în evidență: le înfigi în urechi și rămân acolo precum vata. Poți spune că acest model de căști sunt sport-driven, dar după câteva zile mi-am dat seama că forma și chestiile despre care vorbeam mai sus (cărora nu le pot da vreo denumire), ajută la calitatea sunetului.

Am testat căștile, ascultând câteva piese R&B și Hip-Hop. În același timp, pentru a avea termen de comparație, am ascultat în paralel aceleași piese pe MM70i de la Sennheiser, căști premium pe care le am de ceva timp și pe care le aduc în șcenă pentru acest test-drive. Am fost uimit de calitatea sunetului cu ATH-CKX9iS, fiind obișnuit cu sunetul oferit de MM70i care sunt niște căști extraordinat de comortabile, finuțe și profi dar făcând acest test am realizat că nu-mi oferă foarte mult bass sau mid-range, acestea excelând mai mult pe înalte. Deci ATH-CKX9iS sunt grozave în mid-range și lows. Uitându-ne la specs ATH-urile au un frequency response de 15-24.000 Hz în timp ce MM70i ne oferă un frequency response de 18 – 22000 Hz. Revenind la ATH, acestea tind să devină incomfortabile după un timp mai lung dar acest lucru nu mă face să-l consider un downside major.

Mi-a plăcut foarte mult textura și forma cablului, acestea având o construcție premium, o formă plată care mă duce cu gândul la celebrele Beats Tour. Jack-ul în formă de L (nu mă dau în vânt după acest design), asigură o viață mai lungă cablului pentru că împiedică îndoirea acestuia atunci când stă în buzunar. Acest model vine cu controale play/pause, volum și microfon. Hai să vorbim puțin despre acest aspect. Butonul de play/pause funcționează grozav cu toate smartphone-urile și unele modele de laptopuri, iar pentru utilizatorii de iOS/OS X se adaugă câteva extra-features precum: 2 clicks – next song, 3 clicks – previous song, press & hold – Siri on iOS. Un major dezavantaj  îl reprezintă controlul de volum, care controlează volumul căștilor și nu al device-ului pe care asculți muzică. Pe lângă acest aspect, dacă dăm volumul la minim din căști iar muzica pe device este 100% volum, aceasta se va auzi în continuare la un 35%. Practic volumul minim nu este chiar… minim. În testele mele am sesizat că muzica se dă la minim atunci când device-ul este la 50%. Acum să discutăm despre microfonul built-in din căști. Acesta oferă noice-canceling, iar în testele mele funcționeză perfect, se aude foarte bine dar am și câteva lucruri care nu-mi plac. Amplasarea controalelor și implicit a microfonului nu este tocmai cea optimă. Toate modelele de căști au mic/control-ul așezat cât mai aproape de bărbie astfel ca vocea să fie cât mai clară. În acest caz, amplasarea este mai jos, lângă piept lucru care naște 2 posibile scenarii nu tocmai plăcute: 1. vocea ta să fie noise-canceled sau auzită mai slab + 2. foșnetul cămășii în spotlight.

Trecând peste aceste aspecte, sunt impresionat de calitatea sunetului și de faptul că aud elemente din piesă pe care nu le-am auzit în alte căști, iar cu acel case din pachet, acestea devin partenerul ideal în călătorii. Da! MM70i de la Sennheiser sunt comfortabile și cool dar Audio-Technica a reușit să ofere prin acest model un sunet mai bun pe care nu l-am experimentat la alte perechi de in-ear din acest price-range.

Articol scris pentru SongWriterHome

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer