Secretul din spatele unui hit de Crăciun

Am tot avut un gand de ceva timp: De ce tot ascultăm colinde de acum 50-60 ani și încă să simțim spiritul Crăciunului atunci când răsună în cameră? De ce sunt încă piese de actualitate? Și de ce nu s-a mai scris nimic notabil după hitul semnat Mariah Carey în 1994?

M-am gândit la chestia asta, am făcut chiar și un research și am găsit un articol care vorbește despre colindele din ziua de astăzi. Business Insider își începe articolul astfel:

Anyone capable of croaking out a note these days now puts out Christmas records. We are oversaturated with them, and they come and go with barely a whimper.

You can think of some the reasons why — banalization, cannibalization — but it may simply be because every year for the past 19 years, a juggernaut has blown them all away: “All I Want For Christmas Is You,” by Mariah Carey.

Deci cum a reușit acest hit să devină faimos? Walter Afanasieff este responsabil de compoziția acestei piesei, care alături de Mariah Carey au pornit în 1994 cu ideea de a face o piesă de Crăciun. Acesta a fost întrebat care este rețeta/secretul acestei piese de succes. Răpunsul lui? “It’s not about the song structure, it’s not about the production, it’s not about the rhythm … there’s no secret formula”. Prin urmare este vorba doar de starea care ți-o conferă piesa. Un cocktail de ritm, versuri și feeling. Până la urmă este doar o piesă uptempo cu ceva clopoței, backinguri vocale și câteva sintetizatoare. În piesă protagonistul se face înțeles de faptul că nu îi pasă de luminițe sau cadouri ci doar să fie alături de persoana iubită pe durata sărbătorilor.

Dar hai să vedem de unde a venit inspirația din spatele melodiei? Mariah Carey relata într-un interviu faptul că: “I’m a very festive person and I love the holidays. I’ve sung Christmas songs since I was a little girl. I used to go Christmas caroling. When it came to the album, we had to have a nice balance between standard Christian hymns and fun songs. It was definitely a priority for me to write at least a few new songs, but for the most part people really want to hear the standards at Christmas time, no matter how good a new song is.”. Alte zvonuri ar spune că Tommy Mottola (soțul de atunci) a făcut parte din procesul ei de inspirație.

Dar mai există și un alt aspect la care m-am gândit. Timpurile erau altele, tehnologia nu atât de avansată, muzica se făcea încă analogic, iar oamenii tindeau să keep-it-simple. La urma urmei ceea ce e mai simplu de cele mai multe ori e mai de efect. Așa că “All I want for Christmas is You” a fost o piesă simplă din punct de vedere tehnic și muzical dar cântată impecabil, sincer și inocent. Rezultatul? Piesa a fost omniprezentă de la Crăciunul ’94 încoace. De atunci a văndut pe puțin 14 milioane de copii, a stat 15 săptămâni în UK Singles Chart și a fost certificat platinum de către British Phonographic Industry. Este cea mai vândută piesă a Mariahei în UK, atingând în Decembrie 2013 un milion de copii vândute. Și printre multele topuri în care a fost prezentă piesa, în aproape orice țară ți-ai imagina, lucrurile nu s-au oprit aici. A devenit cel mai vândut ringtone de sărbători, câștigând astfel un double-platinum, distincție acordată de către RIAA

Deci da! Ai putea spune că Mariah Carey poate trăi liniștită și fără griji sau fără să mai înregistreze vreo altă piesă și asta doar cu câștigurile de pe urma acestui hit de Crăciun.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer