Traficul si mijloacele de transport din Roma

M-am regasit adesea in traficul infernal din Bucuresti, facand fara sa vreau comparatii cu ce e “in afara” si amagindu-ma parca degeaba ca va fi si la noi la fel in viitorul apropiat. Dar nu! Acest lucru nu se va intampla prea curand pentru ca aici mergem dupa sloganul “Lasa ca merge s-asa!”.
Cu ocazia asta mi-am readus aminte de cateva lucruri legate de infrastructura din Roma si alte cateva lucruri care m-au impresionat. In primul rand sunt ferm convins ca italienii o duc mai bine ca noi dar cu toate astea nu au masini scumpe si nu incearca sa-si impuna “valoarea” din portofel in cai putere & shits. Aud adesea de persoane la noi, care au Q7 si stau intr-o garsoniera sau n-au dupa ce bea apa. Si pentru ce? Probabil doar pentru o “imagine”. Dar in Italia lucrurile nu par a fi asa. Acolo gasesti masinute mici nu prea fancy dar cu care-ti faci treaba. Traficul nu pare atat de aglomerat, soferii nu se baga in fata, nu exista conflicte si parca nici “fumul” ala din marile bulevarde bucurestene nu se face vazut pe strazile Romei. Ar mai fi de mentionat ca exista o singura companie (ATAC) care se ocupa de locurile de parcare, inchirieri biciclete, tramvaie, autobuze si metroul din toata capitala. Impresionant! Si mai impresionant erau preturile la bilete/abonamente si faptul ca cu un tichet de metrou puteai circula fara griji in autobuz, tramvai etc.

Si ca tot am adus vorba va pot exemplifica cateva din preturile practicate acolo:

  • 1 Euro – 72 de ore pe toate mijloacele de transport + trenuri regionale pe rutele Rome-Lido, Rome-Viterbo, Rome-Pantano
  • 4 Euro – O zi intreaga pe toate mijloacele de transport plus cele mentionate mai sus cu un nr nelimitat de calatorii
  • 11 Euro – 3 zile ( acest tip de bilet era destinat turistilor )
  • 16 Euro – o saptamana intreaga
  • 25 Euro – Roma pass ( pentru turisti ) – 3 zile de acces pe toate mijloacele de transport + 2 muzee gratis la alegere + reduceri la toate muzeele.

IMG_0202IMG_0203IMG_0209IMG_0210IMG_0211IMG_0212IMG_0213IMG_0215IMG_0216

Si din cate tin eu minte pentru cei care locuiau acolo exista posibilitatea de a face un abonament pe 1 an pe toate mijloacele de transport pentru aproximativ 200 de euro, ceea ce nu e deloc mult.

Asta inseamna civilizatie si asta arata ca DA, se poate! Alo, domnule Oprescu! Se aude acolo in spate?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer