Jocuri pentru oameni mari sau mici

Jocurile de societate sunt un prilej bun de a aduna prietenii în jurul mesei, discutând și participând la o experiență competitivă și uneori chiar cooperantă. Când eram copil, “a te juca” însemna a te strânge cu prietenii în fața blocului, sau a te juca pe la televizorul din sufragerie jocuri de pe casetele verzi, mai târziu fiind introdus în lumea jocurilor de societate. Pentru a-mi “antrena” mintea, mama mă provoca deseori la câte un joc de Scrabble. Cu toate acestea, mi-a luat mult timp să descopăr multitudinea de jocuri de societate care există. În timpul unei seri cu prietenii, am făcut cunoștință cu Monopoly. Și ghici ce? Mi-a plăcut atât de tare, încât am început să particip mai des la astfel de întâlniri. A fost o experiență care s-a dovedit a fi mult mai atrăgătoare și mai plină de satisfacții decât orice ar putea oferi jocurile digitale. A doua zi am decis să-mi cumpăr câteva jocuri, așa că am început să fac un research pe internet. Acesta a fost momentul când am descoperit și alte jocuri interesante. M-am plimbat pe YouTube și am dat peste câteva tutoriale de jocuri, pe canalul a celor de la oxygame. La o căutare mai amănunțită am găsit pe site-ul lor, un joc interesant care mi-a adus aminte de Scrabble.

Nu mă înțelege greșit! Scrabble este un joc fantastic, însă are o mică problemă, mai ales pentru părinți: cum joci un joc bazat pe cuvinte cu un copil (sau un prieten) cu un vocabular mult mai mic decât al tău? Ce se întâmplă dacă copilul tău nu poate să citească sau să scrie încă? Din fericire, am găsit jocul introductiv folosind abordarea Scrabble: Qwirkle. Dacă jucați Qwirkle cu cei de cinci, șase și șapte ani, ei vor fi total gata să joace un Scrabble când vor fi adoleșcenți.


Despre cum se joacă Qwirkle, principiul este simplu: fiecare jucător începe jocul prin așezarea a 6 piese care vin în 6 forme și culori. Nu există o tablă de joc în Qwirkle, așa că jocul se va desfășura direct pe masă. În loc să facă cuvinte, la fel ca în Scrabble, jucătorii așează piese care au fie aceeași culoare, fie aceeași formă. Când îi vine rândul, următorul jucător trebuie să-și așeze piesele în funcție de ceea ce există deja construit pe masa de joc, fie să-și extinda setul de piese sau să folosească una din piesele de pe masă pentru a se deplasa într-o direcție diferiă

Din nou, mecanismul de joc și de punctaj este foarte asemănător cu Scrabble. Plasați piesele voastre într-un rând, apoi numărați toate “cuvintele” noi sau extinse pe care le-ați făcut, obținând un singur punct pentru fiecare piesă din fiecare “cuvânt” pe care îl creați sau extindeți. Dacă nu ai ce să pui pe masa de joc, atunci ai dreptul să schimbi de la 1 la 6 piese cu cele din săculeț.  Când unul dintre jucători așează ultima piesă pe masa de joc, jocul se termină, iar acesta primește 6 puncte bonus.

Fiind un joc destul de interesant și intuitiv, l-am introdus cu mult entuziasm în colecția mea de board games. Nu a trecut mult timp și m-am trezit jucând un număr semnificativ de jocuri. Alături de iubita mea, am început să luăm cina împreună și alături de un pahar de vin, scoatem un joc de pe raft: rețeta optimă pentru o seară perfectă! O experiență minunată de bonding, care te ferește de ecranul televizorului după cină.

Ușor, ușor, am început să-i invităm pe prietenii noștri la diverse seri de joc, de data aceasta la mine acasă, folosind jocurile cumpărate de pe cutia.ro. Înainte să ne dăm seama, am început să ne vedem de două ori pe săptămână pentru a duce competiția la bun sfârșit. Grupul a început cu 4-5 persoane, ca mai apoi aceștia să-și invite prietenii și astfel jocul a continuat să crească și să evolueze. Pe lângă asta, am făcut cunoștință cu noi jocuri, precum Ligretto, care este un joc simplu de învățat.

Se joacă destul de rapid și poate destinde o atmosferă tensionată de la vreun alt joc de strategie sau pur și simplu, poate să “spargă” plictiseala. Există 3 pachete diferite. Cu unul singur se pot juca 4 oameni, dar cu toate, facem gașcă mare și ne antrenăm în competiție de 12. Un pachet conține 160 de cărți, cu patru culori diferite. Fiecare participant are o culoare. Scopul este ca teancul de cărți Ligretto, iar cine reușește spune cuvântul de STOP (care e tocmai numele jocului), urmând să se numere punctele. Pare evident totuși, că cel care și-a terminat toate cărțile este și câștigătorul, nu de alta, dar pentru fiecare carte rămasă în teanc se scad două puncte, iar pentru fiecare carte folosită în mijlocul mesei se primește unul. Așadar fiecare om din gașca a venit cu câte o propunere de joc așa că punctejele creșteau, iar serile cu prietenii au devenit din ce în ce mai dese.

Dintr-o dată, am început să cunosc mai mulți oameni și am început să leg noi prietenii, fiind mai activ social, exact ca atunci când eram în liceu sau la facultate. Cu alte cuvinte, îmi datorez multe prietenii minunate acestor seri. Și să fie clar! A lega prietenii după ce termini facultatea, este de cele mai multe ori un lucru dificil. Iată cum jocurile de societate pot avea un mare potențial de a distruge barierele sociale și a te ține departe de “tentațiile” touchscreen ale societății actuale.

La fel se întâmplă și în rândul celor mici, care-și pun kendama la gât în timp ce se iau la întrecere cu fidget spinner-ul, câștigând cel al cărui spinner se învârte cel mai mult. În ultimul timp însă, cuburile Rubik au revenit în atenția publicului, după ce au decăzut în popularitate acum câțiva ani. Copii de diverse vârste dar și adulți, își răsucesc și își transformă cuburile multi-colorate sau își cumpără diferite modele. Se pot găsi modele precum 7x7x7, Pyraminx, Megaminx sau Square-1. Sunt atât de populare încât există competiții sau nenumărate clipuri pe internet cu copii care rezolvă cuburile într-un timp record. Cu siguranță nu asta era intenția profesurului Erno Rubik (inventatorul cubului), atunci când l-a creat acum mai bine de 40 de ani. Pentru cine are probleme cu rezolvarea cubului, acest video de mai jos vă poate ajuta:

Motivul pentru care cubul Rubik a devenit atât de popular este cel mai probabil datorat designului său incredibil de simplist, combinat cu dificultatea de care dă dovadă. Statistic vorbind există 43.252.003,274,489,856,000 poziții diferite pe puzzle, acesta fiind un alt motiv pentru care oamenii văd cubul ca pe o provocare. Nu mai vorbim despre faptul că rezolvarea cubului îți poate da cu ușurință statutul de om inteligent. Revenind la copii, faptul că piese precum cubul Rubik, îi atrag atât de tare, într-o lume dominată de internet, jocuri video sau telefoane smart, este un lucru pe atât de surprinzător, pe cât este îmbucurător.

Jocurile au fost întotdeauna o parte a vieții noastre încă din copilărie. Pe lângă relaxare și reducerea stresului, jocurile ne apropie de alți oameni, fiind o sursă reală de divertisment. Și hai să recunoaștem! Se simte atât de bine atunci când câștigi un joc, iar lucrul acesta este strâns legat de motivațiile noastre umane.

 

Articol redactat pentru competiția SuperBlog 2019.

1 comments On Jocuri pentru oameni mari sau mici

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer