Facebook Live și kitch-ul video

Facebook Live devine o cocină publică, un nou mediu TV, un mod prin care Facebook își face rău singur mai mult decât își face bine. Deunăzi, observ un ins care se uită în cameră, se scobește-n toate cele și își salută “auditoriul” cu un plictis dus la extrem și cu un chef susținut de lungile pauze dintre intervențiile “inteligente”. În altă seară pe pagina oficială a cotidianului “Libertatea”, nu pot să nu observ cum o duduie cu o voce diafană, ascultă în tăcere ofurile diverșilor interlocutori. Un număr de telefon este afișat pe micul “display”, iar această mamă a răniților cu studii docente în ale Psihologiei Facebook, ascultă și consolează telespectatorii (putem să-i numim astfel?) care sună să-și povestească întâmplările nefericite. Alte branduri merg mai departe și fac transmisiuni live cu concertul, transmisiunea de la TV sau emisiunea radio. Așadar, apar niște lucruri cu care nu sunt de acord:

1. Nu consider că putem înlocui TV-ul ca mediu de informare și/sau entertaiment cu ceva de genul acesta.
2. Facebook este un mediu cu content consum, o platformă de socializare și nu un catalog pentru devorare de media și informație. Contentul pleacă jos din newsfeed și nu poate fi readus în prim plan cu un search (vezi YouTube)
3. Livestream-ul nu ar trebui lăsat la îndemâna publicului larg, iar dacă s-a făcut asta mă aștept ca lucrurile “transmise” prin acest mediu să fie de bun gust. Evident, avem posibilitatea prin a nu privi sau a ignora, însă problema nu dispare.
4. Dacă tot se impune un trend de LIVE-uri pe care brandurile mari le îmbrățișează, o soluție mai bună ar fi adoptarea unei modalități prin care streamingul ăsta să fie disponibil atât pe website oficial, dar și pe Facebook, YouTube, Periscope, Ustream și alte medii online și offline de video. Publicul este pretențios și are nevoie de libertatea de a alege pe ce platformă își petrece timpul. “Exclusive content” is not the way și asta este o părere pur personală.
5. Într-o lume în care 4K – UHD sunt la ordinea zilei, de ce avem încă transmisii pixelate și mai ales în format “square”. Sunt puține cazurile în care există transmisiuni 16:9/landscape. Și da! Realizez că nu există conexiune 3G/4G peste tot, but still …
6. Opriți-vă din a vă filma fața plictisită, stând degeaba și necomunicând ceva concret sau amuzant!
7. Oamenii și brandurile par a fi uitat de filmulețele clasice (preînregistrate și uploadate ulterior)
8. Punctul ăsta este offtopic dar vreau s-o spun cu “voce” tare. Sunteți pregătiți? Facebook nu va deține niciodată monopol pe video. Sub nicio formă n-ai cum să bați YouTube ca popularitate și platformă de content concentrat și bine organizat. Așa că filmulețele cu pisicuțe și rețete culinare în 20 de secunde nu vor face din Facebook următorul YT.

9…ei bine, mă opresc aici. There’s too much tech on so many wrong hands!

1 comments On Facebook Live și kitch-ul video

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer