JBL LSR305 [Monitoare Studio]

 

Când esti la început de drum sau ai nevoie de o pereche de monitoare de studio care să nu-ți golească buzunarul, opțiunile sunt limitate. Într-un buget de un maxim 800-900RON/bucată, avem câteva opțiuni printre care se numără YAMAHA HS5, YAMAHA HS7 sau JBL LSR305. Așadar, am hotărât deci să testez o pereche de LSR305 pentru că în comparație cu HS5 de exemplu, am simțit o mai mare prezență în plaja de joase, iar sunetul în mare, l-am simțit mai prezent.

JBL 305

JBL a reușit să ofere o performanțe ridicate în aceste monitoare. Ca design sunt destul de atrăgătoare, având un look parcă desprins din filmele cu Batman, găsim un aspect neobișnuit al tweeturilor. În spatele acestui design se află de fapt tehnologia JBL’s Image Control Waveguide (ICW) care face ca sunetul să nu fie deformat din nicio poziție în care te afli. Tehnologia ICW a fost “împrumutată” din seria de top a celor de la JBL și anume M2 Master Monitors, un flagship din categoria 26,000$+.

În spatele fiecărui monitor, găsim o conexiune XLR și o intrare balansată de ¼-inch (care permite utilizatorilor de iPhone sau DAC să se conecteze cu ușurință la monitoare). Găsim deasemenea controale pentru joase și înalte, putând seta cu +/- 2 dB fiecare din cele două controale. Dacă studioul tău este amplasat în apropierea unui perete, este recomandat să tai -2dB din joase. Este doar un exemplu pentru care vedem utilitatea controalelor mai sus menționate. Monitorul este dotat cu un amplificator de clasă D de 41 watts, iar frecvența de răspuns este de 43Hz -24kHz, ceea ce face ca joasele să iasă în evidență cu ușurință.

Stereofonia este exelentă cu aceste monitoare, astfel că instrumentele panate sunt exact unde trebuie, iar vocile ies destul de bine în evidență chiar și într-un mix destul de aglomerat. Am luat ca piese de referință următoarele piese:

1. Paul Anka – Jump

2. Toto – Rossana

3. Van Halen – Right Now

4. Drake – Started From The Bottom

Poți simți culoarea instrumentelor acustice precum chitări ciupite, viori șamd putând deasemenea să le diferențiezi în mix. Nu are rost să iau fiecare element în parte și să descriu ce și cum simt, deoarece mi se pare o chestie mult prea subiectivă care ține de gusturi și/sau de cum simte sau percepe fiecare din noi sunetul. Spun doar că pentru acest segment de preț, aceste monitoare oferă caracteristici premium iar totul pare așezat în mix, joasele sunt prezente dar puțin accentuate, iar mediile nu prea conturate, dar ok în contextul în care te obișnuiești cu sunetul și îți iei referințe. Aș avea atenție la tot coboara de 150Hz, deoarece prezența accentuată a bașilor te poate înșela atunci când faci un mix.

Ceea ce m-a nemulțumit la această pereche este hiss-ul care se datorează amplificatorului cu care este dotat. Nu-mi pot da seama cum a putut trece o astfel de greșeală de controalele riguroase care se fac înainte de predarea lor spre livrare. Chiar și la 1,4m distanță față de boxe îl poți auzi, astfel că după 15minute de utilizare urechile îmi obosesc și efectiv nu mai pot lucra. Plus că, nu poți asculta/mixa o piesă la volum scăzut.

În concluzie, având în vedere prețul atrăgător și caracteristicile cu care sunt echipate aceste monitoare, pot spune că LSR305 nu sunt niște monitoare de ignorat.

 

PRO

  • wide center image (sună mai bine în engleză)
  • preț atrăgător – caracteristici premium
  • spectrul de înalte detaliat și smooth
  • bass prezent și ușor accentuat (grijă mare la mix)

CONTRA

  • Midrange nu prea bine conturat
  • Hiss constant și destul de tare ca volum

 

 

Monitoarele pot fi achiziționate la prețul de  668RON/bucată din Soundcreation

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer