Diferenta dintre generatii

Cand eram mic erau alte repere de entertaiment si un “climat” cu totul diferit. Muzica, tehnologia, filmele, lumea – totul era diferit. Si nu diferit in sensul rau. Dimpotriva. Poate ca radioul, spre exemplu, era mult mai apreciat pentru ca era sursa numarul 1 de muzica si stiri. Cel mai rau lucru pe care-l puteai face cu ajutorul radioului era sa inregistrezi pe casete audio melodiile preferate, care de cele mai multe ori erau fie intrerupte de vreun jingle, fie de moderatorul emisiunii. Ca tot sunt la subiectul asta am sa ma repet, vorbind despre muzica de atunci. Muzica care inca se aude si acum si care inca o mai fredonam cu drag si ne trezesc amintiri placute. Era simpla, frumoasa, ritmata, cu versuri. Aveau ceva de transmis.

Lumea? Lumea era diferita. NU erau fitele de acum. Tin minte ca parca nu se punea atata accent pe accesorii, haine sau coafuri. Cat despre masini ele oricum erau de 5 ori mai putine decat sunt acum. Telefoane mobile? D-abia aparusera si era mai mult decat suficient daca aveai unul. Conexiunea dintre oameni se facea inca cu ajutorul batranului RomTelecom sau prin posta. Inainte te bucurai parca cand verificai cutia postala. Te surprindea din cand in cand cate un plic de la matusa din Bacau care-ti scrie cateva randuri. Acum parca ti-e frica sa deschizi cutia postala. Nu de alta dar singurul lor rol este de a primi facturile de zi cu zi.

Lumea este cum este. Astazi se fura pe capete, iar democratia care si asa este prost inteleasa capata un aer “boem” de business pentru unii si de saracire pentru altii. Pentru ce muncesti deci atatia ani pe bancile scolii sau ale facultatii daca vine un nene Becali ca sa ne dea o lectie de “smecherie”? De ce politicienii sunt atat de corupti si o fac astazi mai pe fata decat o faceau inainte? Cred ca atunci cand nu exista sinceritate in jur se creeaza un climat de neincredere care omoara angajamentul oamenilor, omoara ideile inteligente si omoara actiunile prompte – toata atat de necesare in criza pe care o traim. Cu totii ne dorim sa avem parte de lideri onesti, de parteneri de afaceri corecti si de aprecierile sincere din partea celor din jur. Totusi in multe randuri am vazut oameni din jur temandu-se de a vorbi deschis si de a spune lucrurilor pe nume. De ce? Pentru ca este pur si simplu mai comod sa nu o faca. In felul asta nu trebuie sa-ti asumi nimic. Ca daca n-ar exista riscuri in a fi om corect, toti am fi sfinti:)

Iar tineretul din ziua de astazi? Ei bine, acesta creste vazand OTV si Acces Direct. Asculta Puya si Alexandra Stan si se uita la Hannah Montana si alte animatii care instiga la violenta.

Tehnologia? Asta e foarte grav. Pentru ca tehnologia preia controlul vietii personale, omoara comunicarea directa si interactiunea dintre oameni. Omoara lucrurile din viata de zi cu zi, care probabil au fost cele mai importante inventii ale omenirii dar si cele mai importante unelte media: CD-urile, cartile, ziarul, revistele, televizorul si radioul. Se doreste digitalizare. Toate pe PC, tableta sau smartphone, iar personal nu-mi convine deloc. Cel putin sa exista in paralel. Avem dreptul de a alege, nu? Nu tehnologia ne conduce, ci noi ar trebui sa o conducem pe ea!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer