Facebook ți-a ruinat ziua de naștere

Facebook a perfecționat și ruinat onomasticele. La inceput a fost cel mai mare confort: nu uita vreodată ziua de naștere a colegului tău de facultate. Şi apoi s-a oprit, neavând vreo însemnătate. Și aici vorbesc de aniversarea ta. Pe Facebook, ziua ta de nastere este afișată automat şi fară pic de însemnatate, pentru că nimeni nu trebuie să aloce o singură fărâmă de energie mentală pentru a-și aminti sau sărbători.

Ziua ta de naştere era cândva un eveniment – acum este o notificare. Mulțumită Zuck & Co, nimeni nu trebuie să facă vreun efort pentru a-și aminti ziua ta de naștere. Facebook a devenit mult prea comod in această arie, şi pe parcurs, a minimalizat și ușurat pe cât posibil experiența pe news feed. Când ceasul ajunge la miezul nopţii și aniversarea dumneavoastră iese la iveală, oameni cu care nu te-ai văzut sau vorbit în ultimii ani, oameni străini te bombardează cu un superficial “La multi ani!” Poate ca nu vei obține nici macar un semn de exclamare. Ei doar o fac pentru că Facebook a blocat evenimentul în faţa lor. Este pur și simplu băgat pe gât. Amuzant este că este nevoie de mai puţin de zece secunde pentru a introduce o formula de adresare urmată de apăsarea tastei Enter.

Şi nu ești doar tu. Toată lumea o face. Aproape în fiecare zi. De ce? Pentru că este atât de uşor și pentru că ne face sa ne simțim ca niște oameni grijulii. Facebook acum, nu numai ca vă avertizează în mod automat atunci când este ziua unui prieten, dar vă permite să faceţi clic pe alerta respectivă pentru a posta direct pe perete lor. Nici măcar profilul lor nu mai trebuie vizitat pentru a vă aminti cum și de unde îi știi sau cum arată. Urmatorul pas logic ar fi ca Facebook să posteze “La multi ani, prietene!” în numele dvs. de la ora 12:01 AM, în fiecare an.

Intimitatea nu mai există. Atenția nici atât. Şi asta e trist. Nu trebuie să fie așa.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer